Hoe voorkom je wateroverlast?
Tekst hier invullen...Wateroverlast is vervelend. Toch heb je er in Nederland vaak mee te maken. Het regent steeds meer en harder, waardoor het water binnen een korte tijd hoog komt te staan. Wateroverlast kan echter niet alleen voor narigheid zorgen, maar uiteindelijk ook een flinke kostenpost met zich meebrengen. Je moet daarom gaan kijken naar de oplossingen om water te voorkomen. Voor de tuin zijn er een groot aantal mogelijkheden, waaronder ook drainage. Maar hoe voorkom je wateroverlast nou eigenlijk en wat is deze drainage? Onderstaande informatie legt het allemaal voor jou uit, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.
Het aanleggen van een drainagesysteem
Wateroverlast komt voornamelijk doordat veel tuinen niet voorzien zijn van een mogelijkheid om het water af te voeren. De bestrating zorgt er namelijk voor dat het water blijft liggen. Wanneer er een harde regenbui valt, zal dit er dus voor zorgen dat het water ook hoog komt te staan en wellicht zelfs naar binnen komt. Mensen stappen daardoor steeds vaker over op tuin drainage. Hierbij wordt er een systeem aangelegd wat ervoor zorgt dat het regenwater opgevangen wordt en geleidelijk weer in de grond verdwijnt. De grond raakt hierdoor ook niet snel verzadigd en jij hebt geen plassen meer in de tuin staan.
Verschillende systemen zonder veel werkzaamheden
Het drainagesysteem kan op verschillende manieren aangelegd worden. Je kunt namelijk voor verschillende drainagesystemen kiezen, die allemaal op een andere manier werken. Regenwater overlast kan daarom altijd op jouw manier voorkomen worden. Voor veel systemen zijn er ook weinig graafwerkzaamheden nodig. Je hoeft bijvoorbeeld alleen een rij tegels weg te halen en een klein deel uit te graven, zodat de buizen of bakken in de grond kunnen komen. Ook moet je zorgen voor een goede basis van grind of stenen, zodat het water niet direct de grond in stroomt.
Een goede afvoer aanleggen
De drainagesystemen vangen het water op, waarna er door gaatjes in het materiaal water naar de grond kan gaan. Doordat deze gaatjes klein zijn, zal niet alles tegelijkertijd in de grond komen. Het overtollige water wordt daarbij afgevoerd naar de riolering of de sloot. Je moet dus wel voor een goede afvoer zorgen om het beste resultaat te behalen. De buizen doorleggen naar de riolering is een vereiste en kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk echt niet meer met te veel water komt te zitten en de plassen weer blijven staan.
De mogelijkheden bekijken voor de keuze
Wateroverlast voorkomen kun je gewoon zelf doen. Je hoeft hier niet gelijk een professional voor in te schakelen. Als je denkt dat je het zelf niet kunt, is het echter wel aan te raden om het door een expert te laten doen. Bekijk daarom goed welke mogelijkheden je hebt en welke je eventueel zelf kunt doen. Zo kun je ook nog een hoop kosten besparen. Het inschakelen van een expert kost immers weer extra, omdat je ook voor de mankracht betaalt. Aan het einde van de rit ben je verzekerd van een droge tuin.